Howar Johnsen
Innehaver
Kaffeterapeuten er innfødt Mo I Raner. Han startet opp Munin Cofferoasters i 2017. Munin Kaffehus og Munin Coffeeroasters er samlokalisert midt i sentrum av Mo I Rana, og begge bedriftene omtales ofte enkelt og greit som Munin Kaffehus.
Howar likte ikke kaffe før han i voksen alder fikk smake fersk kaffe av en venn. Da kom interessen, og en espressomaskin raskt på plass. Etter dette har det utviklet seg en sterk lidenskap for kaffe, og alt som har med kaffe og gjøre. Etter hvert ble det en smule plagsomt at man enten måtte reise eller bestille på nett for å få tak i fersk og god kaffe. Det var ikke like enkelt da som nå å kjøpe kaffe på nett 😊 Tanken om at vi trenger et kaffebrenneri på Mo vokste seg stor og sterk, og i 2017 var det altså på plass.
Howar er en solid barista. Han er også erfaren kaffebrenner, og har bemerket seg blant annet med å gjøre det godt i noen konkurranser og representert Norge på kaffe under Grünewoche i Berlin 2020. Howar er terapeut av formell utdanning og mener det er mye potensiell hverdagsterapi i kaffe. Les mer om dette under.
Alexandra Cristina Firsovs
Daglig leder
Er opprinnelig fra Cluj Napoca Romania, men har bodd i Norge – Mo I Rana – i seks år nå. Cristina fikk sin kaffeinteresse når hun møtte Howar Johnsen i 2018 gjennom et kaffesamarbeid mellom Munin Kaffe og restauranten hun da jobbet på. Hun fikk baristatrening og har siden jobbet som barista. Hun var med å starte Munin Kaffehus i 2020 og nå er hun den ene av de to som eier og driver bedriften.
Cristina er rett og slett fantastisk. Hun har skills på alt som har med kaffe og gjøre. Hun er en super barista, med sans for detaljer. Meget sterk på cupping og legg merke til lattearten hennes. Hun er meget god på kundeservice og generell kommunikasjon. Hun har full oversikt og driver kaffebaren vår på glimrende vis. Hun har tempo og kapasitet som imponerer, og hun har alltid smilet og en hyggelig kommentar på lur.
Nå er hun under opplæring som kaffebrenner og også på dette området har hun talent. Det er Cristina som er sjef for kaffebaren og nettbutikken vår.
Historikk
Litt om Munin Kaffehus
Vi er et kaffebrenneri, som også driver vår egen kaffebar og vår egen nettbutikk. Med navnet «Kaffehus» ønsker vi å signalisere at vi kan tilby det aller meste som har med kaffe og gjøre. Du kan kontakte oss for:
- Fersk kaffe. Til hjemmebruk, til kafeer, restauranter, kaffebarer, hoteller og bedrifter.
- Bryggeutstyr. Til hjemmebruk, turbruk, kafeer, restauranter, kaffebarer, hoteller og bedrifter.
- Kursing (f.eks Baristakurs og cupping). Vi skreddersyr kurs etter ditt behov.
- Eventer
- Informasjon
Vi har som mål at alt vi gjør skal holde topp kvalitet! Vi er opptatt av detaljer. Vi tror utseende betyr noe, så i tillegg til kvalitet på smakene, har vi satset på design.
Hvorfor Munin?
Navnet Munin er inspirert av Norrøn mytologi. Munin var en av Odins to ravner. Munin og Hugin skaffet, ifølge mytologien, Odin informasjon om fortid, nåtid og fremtid.
Ordet Munin betyr minne. I vår versjon av denne mytologien flyr kafferavnen Munin ut i verden og kommer tilbake til oss med informasjon om hva som er den beste kaffe på planeten til enhver tid.
Slik sørger vi for å vite det vi trenger å vite når vi kjøper inn vår råkaffe 😊 Og vi vil at de som smaker vår kaffe skal huske oss og kaffen vår, legge den på minne (Munin) og komme tilbake for mer.
Kaffeterapi
Howar er altså terapeut av yrke, og dermed over gjennomsnittet opptatt av sammenhengene mellom tanker, følelser, kropp og atferd. Han påstår at kaffe og kaffebrygging kan bidra til en hverdagsterapi som kan ha god effekt. I dagens samfunn er det svært høgt tempo på mange måter. Ikke minst på informasjonsflyt og deling.
Mindfulness – oppmerksomt nærvær, er å ta ned tempoet litt i ny og ne. Det kan effektivt gjøres ved å ta i bruk sansene i situasjoner man befinner seg i, og observere hva det gjør med oss i form av tanker og følelser. For eksempel å ta seg tid til å stoppe opp litt og nyte et maleri eller en melodi. Kaffe og kaffebrygging produserer aromaer, lyder, syn- og smaksinntrykk som kan nytes. Dermed kan kaffe brukes til små øyeblikk av oppmerksomt nærvær i hverdagen, noe mange av oss kan ha godt av for roe ned litt.
Kaffe – den moderne varianten av bålet
Bålet er og har vært viktig for oss mennesker i svært lang tid. I dagens samfunn forbinder vi, i såkalte siviliserte kulturer, bålet mest med turkos. Tidligere var bålet livsviktig for oss, og det er det nok enda for mange mennesker rundt i verden. Bålet var noe vi samlet oss rundt for å varme oss, for å ta en pause, tilberede mat, spise noe, drikke noe, snakke, lytte til andre, fortelle historier, dele og hygge oss. I dag gjør vi alt dette når vi «samler oss rundt» kaffekoppen. Og det er fortsatt viktig for oss. Når noen sier «skal vi ikke ta oss en kopp kaffe snart?», så er det ikke først og fremst kaffen som er i fokus. Det kan for eksempel bety «det er noe jeg ønsker å fortelle deg», eller «jeg savner deg». Vi forbinder kaffen med en pause, noe å spise, samtale, venner og sosialt samvær. Kaffen er rett og slett blitt «bålet» vi samler oss rundt for en kosestund.
Dette er vi på Munin Kaffehus oppmerksomme på. Hos oss legger vi til rette for kvalitetstid med nære og kjære, med stolthet og ydmykhet. Vi tenker at når man først skal møtes og kose seg rundt en kaffekopp, kan likså godt kaffen i seg selv være så god som mulig 😊